CONSULTANTA CONTABILA CONSULTANTA CONTABILA ONLINE

 

Agentie de turism: Monografie contabila
     media: 0.00 din 0 voturi

A. Definitii:

1.Agenţie de turism = orice persoană care în nume propriu sau în calitate de agent, intermediază, oferă informaţii sau se angajează să furnizeze persoanelor care călătoresc individual sau în grup, servicii de călătorie, care includ cazarea la hotel, case de oaspeţi, cămine, locuinţe de vacanţă şi alte spaţii folosite pentru cazare, transportul aerian, terestru sau maritim, excursii organizate şi alte servicii turistice. Agenţiile de turism includ şi touroperatorii;

2.Serviciu unic prestat= toate operaţiunile realizate de agenţia de turism în legătură cu călătoria;

3.Regimul TVA este regimul special aplicat conform art. 152/1 din Codul Fiscal al Romaniei

I. Agenţia de turism poate opta şi pentru aplicarea regimului normal de taxă pentru operaţiunile prevăzute ,cu următoarele excepţii, pentru care este obligatorie taxarea în regim special:

a) când călătorul este o persoană fizică;

b) în situaţia în care serviciile de călătorie cuprind şi componente pentru care locul operaţiunii se consideră ca fiind în afara României.

II.Regimul special nu se aplică pentru serviciile prestate de agenţia de turism exclusiv cu mijloace proprii.

III.Baza de impozitare a serviciului unic= marja de profit, exclusiv taxa, care se determină ca diferenţă între suma totală care va fi plătită de călător, fără taxă, şi costurile agenţiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii în beneficiul direct al călătorului, în cazul în care aceste livrări şi prestări sunt realizate de alte persoane impozabile.

IV.Servicii scutite de taxa= livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în beneficiul direct al clientului sunt realizate în afara Comunităţii

servicii cu taxa= servicii efectuate în beneficiul direct al clientului ce sunt realizate în interiorul Comunitatii;

V.Atunci când agenţia de turism efectuează atât operaţiuni supuse regimului normal de taxare, cât şi operaţiuni supuse regimului special, aceasta trebuie să păstreze evidenţe contabile separate pentru fiecare tip de operaţiune în parte.

B.Operatiuni contabile:

1.Inregistrarea cheltuielilor de transport (aerian, naval sau terestru):

a)in cazul in care transportul este efectuat pe linii externe, in factura clientului se inscrie la TVA „Scutit cu drept de deducere” (SDD).

a1)inregistrarea facturii clientului:

411 = 704

a2))inregistrarea incasarii acesteia :

5314, (5311), 5121, (5124) = 411

b)in cazul in care transportul se efectueaza pe linii interne se inscrie la rubrica TVA pe factura clientului„TVA inclusa”:

b1) inregistrarea facturii clientului:

411 = %

704

4427

b2)inregistrarea incasarii acesteia:

5314, (5311), 5121, (5124) = 411

Mentionam ca in cheltuielile de transport poate fi inclusa si taxa de aeroport pe linile interne care este scutita de TVA.

2. Inregistrarea cheltuielilor cu servicii de transport se inregistreaza:

a1)daca acestea sunt pe curse externe:

628 = 401

a2)daca acestea sunt pe curse interne se inregistreaza :

% = 401

628

4426

3)Inregistrarea facturii de la furnizorul de pachete de servicii turistice :

462 sau 473= 401

4) emiterea facturii catre client:

411 = %

704 – valoare comisionului

4427 – valoare TVA calculata la comision (valoare 704)

462 sau 473 – valoarea veniturilor care apartin furnizorului de pachete turistice

Daca in la momentul intocmirii facturii clientului nu se poate calcula comisionul se face inregistrarea:

411=462.analitic sau 473.analitic

si ulterior la momentul inregistrarii facturii de la furnizor pentru pachetul de servicii turistice facturat clientului :

462.analitic sau 473.analitic = 401, si apoi se determina comisionul ca fiind echivalent cu soldurile conturilor 462 sau 473ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 

Acest blog isi propune sa acorde informatii despre consultanta contabila tuturor celor interesati si nu numai. Asteptam colaborarea tuturor profesionistilor contabili interesati, care in schimbul consultantei acordate vor fi promovati prin intermediul acestui blog, publicandu-se datele complete de contact ale acestora, iar contribuabilii ce acceseaza acest site au posibilitatea de a lua cunostinta de pregatirea profesionala a acestora si de a apela ulterior la serviciile complete ale acestora in baza unor contracte de prestari-servicii in domeniul contabilitatii. Asteptam pe acest blog intrebarile si raspunsurile dvs. Intrebarile vor fi adresate la e-mail consultantacontabila@yahoo.com si acestea vor fi publicate ulterior pe categorii in cadrul acestui blog, iar profesionistii contabili pot raspunde la acestea adaugand comentarii la fiecare intrebare publicata in parte.Va multumim. PROGRAME CONTABILITATE

Click for Bucharest, Romania Forecast iPartyRadio.com: Where The World Comes To Party
 
   
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare